Drempelvrees

Drempelvrees
Steeds meer mensen zitten door externe of interne factoren diep in de problemen. Veel van hen dragen echter oogkleppen, men wil niet toegeven dat men met een probleem zit. Erkennen is een stap die veel moeite kost, maar is niet de grootste stap in het proces. Na erkennen volgt namelijk hulp zoeken, en dat blijkt namelijk nog veel moeilijker. Want waar moet men terecht? Zit die persoon wel op mij te wachten? Doe ik er wel goed aan? In veel gevallen heeft de hulpzoekende drempelvrees: de angst voor het onbekende slaat toe.

Veel maatschappelijk werkers ondervinden het bovenstaande probleem. Mensen die de stap hebben genomen, hebben dit in veel gevallen lang uitgesteld. Achteraf hebben ze spijt van deze keuze, omdat de geboden hulp in veel gevallen een (voorzichtig) einde maakte aan hun problemen. Hoe kan deze situatie opgelost worden?

Als eerste zou een maatschappelijk werker ervoor kunnen kiezen om een open spreekuur te houden op een centrale plaats (in plaats van op kantoor). De mensen kennen de plaats beter, voelen zich wellicht meer op hun gemak en vinden waarschijnlijk fijn dat ze even binnen kunnen lopen met een vraag. Geen afspraken, geen gedoe.

Als tweede zou men dit open spreekuur kunnen combineren met een activiteitenkalender. Maak een kalender waarop duidelijk staat aangegeven welk probleem op een bepaalde dag aangekaart kan worden bij de maatschappelijk werker. Behandel in januari bijvoorbeeld problemen naar aanleiding van een echtscheiding, en zorg dat in februari extra informatie voorhanden is wanneer het gaat om het verliezen van een baan. Door de kalender krijgen potentiele cliënten een duidelijk beeld van het werkveld van de maatschappelijk werker; welke problemen worden er onder andere behandeld?

Als derde en laatste zou een maatschappelijk werker naar de mensen toe kunnen gaan, in plaats van de mensen naar hen toe te laten komen. Bezoek scholen, opvangcentra, jeugdzorg en andere instanties waar hulpbehoevenden zouden kunnen verschijnen. Zo neem je een groot deel van de drempel weg!