Iets voor mij?

Maatschappelijk werk, is dat iets voor mij?
Ben je opzoek naar een passende vervolgopleiding, of wil jij je laten omscholen? Denk dan eens aan maatschappelijk werk! In deze beroepstak ondersteun je mensen met diverse problemen, waardoor je steeds in contact komt met andere mensen; geen dag is hetzelfde. Onderstaande tekst geeft je meer informatie over het beroep in het algemeen, de vereiste competenties, de opleidingstrajecten en het toekomstperspectief.

Maatschappelijk werk, wat is dat?
Iedereen die op wat voor een manier dan ook in de problemen zit, kan aankloppen bij een maatschappelijk werken. Dit kan gaan om een verslaving, een conflict met een ander, financiële problemen en nog veel meer. Een maatschappelijk werker analyseert het probleem, en probeert een oplossing te zoeken en de cliënt indien nodig in contact te brengen met een passende instantie. Meer algemene informatie over maatschappelijk werk lees je hier.

Maatschappelijk werk, is dat iets voor mij?
Als maatschappelijk werker dien je stevig in je schoenen te staan, waardoor dit beroep niet voor iedereen geschikt is. Doordat je met mensen werkt, dien je communicatief zeer vaardig te zijn. Je bent namelijk constant met hen in gesprek, en dient als contactpunt voor zowel cliënt als instantie. Doordat de cliënt vaak diep in de problemen zit, en hierdoor heftig of emotioneel kan reageren, dien je ook hier goed mee om te kunnen gaan. Stressbestendigheid en professionaliteit (in de zin van afstand kunnen bewaren) komen dan goed van pas. Naast de bovenstaande competenties zijn inlevingsvermogen en analytisch vermogen een vereiste. Je moet je immers in kunnen leven in de problemen van een ander, en deze problemen moet je kunnen analyseren om tot een juiste oplossing te kunnen komen. Wil je zeker weten of het bij je past? Loop dan eens een dag mee met een maatschappelijk werker, vraag studenten naar hun ervaringen of kijk op deze webpagina.

Maatschappelijk werk, waar kan ik dat leren?
Om maatschappelijk werker te kunnen worden, dien je de HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) af te ronden. Om toegelaten te worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van een havo, vwo of mbo-4 diploma. De opleiding kun je zowel in de voltijd, deeltijd of duale variant volgen, duurt vier jaar (voltijd) en wordt aangeboden door diverse hogescholen in Nederland. Tijdens de opleiding komen diverse onderwerpen aan bod, zoals hulpverlening, rapporteren, onderzoek en signaleren. Daarnaast maken stage(s) en een afstudeerscriptie deel uit van het curriculum.

Maatschappelijk werk, zit daar toekomst in?
Momenteel werken zo’n 15.000 mensen als maatschappelijk werker in ons land. Dit gaat zowel om fulltime banen, deeltijd banen als projectaanstellingen. Zodra je de eerder beschreven opleiding afgerond hebt, kun je ervoor kiezen om je verder te specialiseren. Dit wordt steeds vaker aangeraden, doordat het aantal banen in deze sector terug aan het lopen is. Met een specialisatie heb je een streepje voor op je concurrenten.