Maatschappelijke problemen inventariseren

Om samen met de cliënt tot een succesvolle aanpak te kunnen komen, is het van belang dat je als maatschappelijk werker een helder beeld hebt van het probleem. Probleeminventarisatie is daarom een kritieke stap in het traject, maar wat is de beste aanpak?

De Wegwijzer Jeugd & Veiligheid stelt een aantal vragen voor die je kunnen helpen om het probleem te analyseren en ook het Analysemodel voor Maatschappelijke Problemen biedt een handvat. Wat is bijvoorbeeld de oorzaak van het probleem volgens jou, en wie zijn er betrokken bij het veroorzaken van dit probleem? Welke gevolgen ondervind de cliënt, en hoe ernstig zijn deze gevolgen? Heeft de cliënt al eerder hulp gehad, en indien ja, hoe pakte deze interventie uit?

Mochten deze vragen je een brei aan antwoorden opleveren, dan kan het handig zijn om het overzicht te houden door stelselmatig te werk te gaan. Gebruik bijvoorbeeld een whiteboard en maak door middel van pijlen verbindingen tussen de verschillende onderdelen. Handige manieren om je informatie zo efficiënt en duidelijk mogelijk te noteren zijn een mindmap, een woordspin of een pijlenschema.

Wat het probleem dan ook moge zijn, het is van belang dat je het probleem helder voor je hebt. Ga in ieder geval gestructureerd en efficiënt te werk om de vele oorzaken en gevolgen een juiste plaats te geven in het grote geheel.